Bel: 088-0705100
menw-projecten-asbestsanering

Asbest toepassingen

Asbesthoudende materialen zijn te scheiden in twee categorieën: Hechtgebonden en niet hechtgebonden. Materialen waarin de asbestvezels stevig zijn verankerd (hechtgebonden, bijvoorbeeld asbestcement) geven in het algemeen weinig vezels af, mits het materiaal niet verweerd of beschadigd is. Uit materialen waarin de vezels niet of nauwelijks verankerd zijn (niet hechtgebonden, bijvoorbeeld spuitasbest) kunnen echter al vrij snel vezels vrijkomen. De belangrijkste asbestbevattende producten zijn: Asbestcement (hechtgebonden), dakbedekking, zoals golfplaten, leien, gevel, spouw- en kozijnbekleding, wandelementen, rookgas- en ontluchtingskanalen, water, gas- en rioleringsleidingen, bloembakken e.d. Hechtgebonden asbest zoals vulmiddel, bitumen, coatings, structuurverf, lijmen, als wapening in kunststoffen, schijfremblokken, koppelingsplaten, remvoeringen van auto's , vrachtauto's en treinen. Asbest (niet hechtgebonden), isolatie in en om procesinstallaties en industriële fornuizen, geïsoleerde leidingen en vaten, isolatie in verwarmingsketels, isolatie in treinen en schepen, asbestpapier en vilt.

  • Als schimmelwerende onderlaag voor vloerbedekking, met name bepaalde typen vinylvloerbedekking (in de volksmond "zeil" genoemd) die tussen 1968 en 1983 zijn verkocht.
  • Als pakkingmateriaal in oudere elektrische apparaten, zoals haardrogers en elektrische ovens.
Spuitasbest

Als brandwerende laag, bijvoorbeeld rond dragende staalconstructies en in plafonds van openbare gebouwen als theaters, zwembaden en parkeergarages. Asbestkoord rookgasafvoeren op schoorstenen, leidingdoorvoering, metselwerk, pijpisolatie, voegen, sponningen en kozijnen